Strapabíró dísztasak házilag

2012.12.11 12:44

A dísztasakok praktikusságát, és dekoratív megjelenését nem lehet vitatni. Amikor az embernek nincs kedve csomagolni, csak leakaszt egy szép, alkalomhoz illő darabot, és belerakja az ajándékot. A világ legegyszerűbb dolga. Nem beszélve arról, hogy a tasakokat milyen sokszor fel lehet használni. De mi van, ha az ajándékba szánt holmi nem olyan nagy, viszont annál súlyosabb, esetleg nagyon törékeny. Erre is van megoldás, igaz kicsit dolgozni kell vele.

Mint tudjuk, a ma forgalomban lévő italok felét petpalackban, a többit pedig nagy százalékban dobozokban, elenyésző részét pedig (mint a tejnél) zacskókban árusítják. Azt viszont elég kevesen tudják, hogy ezek közül a zacskó a legjobban újrahasznosítható, a doboz pedig a legkevésbé. Hogy miért? Mert a dobozok belsejében a kartonhoz, fólia és fém réteg van préselve, ami ugyan vízhatlanná teszi, de egyben ez meg is nehezíti, hogy még egyszer feldolgozzák. A megoldás kézen fekvő mint mindig. Úgy és abban a formában kell hasznosítani, ahogyan van!

Ím egy mutatós ötlet, így az ünnepek közeledtével:

Először is, hogy megvalósítsuk a legkissebb ráfordításból, le kell szoknunk azon beidegződésünkről, hogy az ajándék kibontása után, mindent csak úgy kidobáljunk. A papír és a masnik, szalagok, tökéletesen megfelelnek még arra, hogy használjuk őket. A drasztikusan sérült darabokat felhasználhatjuk képeslapok gyártásánál is, a kevésbé rongálódott darabokat pedig, újra csomagolásra alkalmazzuk, nem is akármilyen módon.

 

Íme a sokféle méretű, tipusú alapanyag.

 

Először is az összegyűjtött tejes, üdítős, stb. dobozokat kimossuk, majd száradás után egy ponton levágjuk a tetejét körben, attól függően, hogy milyen magasra kívánjuk hagyni. Én általában a legmagasabb ponton vágom el. Maximalizmus. ^-^ Érdemes megvárni, hogy kissé kiszáradjanak, mert ha folyadék jut a préselt rétegek közé, mehet a levesbe az egész.

Második lépésként válasszuk ki a felhasználni kívánt anyagokat a beburkoláshoz, és készítsünk elő ragasztót. (Lehet forróragasztó ragasztópisztolyból, de ajánlom a kétoldalú- és celluxragasztó párosítást is.) A papírokat, szalagokat úgy kombináljuk, hogy mutatós, harmonikus darabok jöjjenek létre. Ha van olyan dísztasakunk ami tönkrement, bátran essünk neki az ollóval és használjuk bevonáshoz, esetleg a megmaradt mintákat vágjuk ki, vagy a fülekül szolgáló fonott kis madzagokat vegyük ki és ültessük át az új darabokra.

Ne felejtsünk el a bevonásnál peremet hagyni a belső széleknél, ami lezárja a szabadon futó rétegelt éleket. Ha extra vízhatlanná akarjuk tenni, természetesen lakkozott papírt kell használnunk, mondjuk egy újrahasznosított dísztasak anyagát, vagy esetleg vékony, maradék viaszosvászon terítőből is kivághatjuk. Az így kapott darabok nem csak, hogy erősek lesznek és háromszor, négyszer akkora súlyt is képesek elbírni, mint egy hagyományos tasak, de cseppállóak is lehetnek, valamint alaktartóságuknak köszönhetően sokkal megbízhatóbban védik a törékeny, ajándékba szánt dísztárgyakat.

Extra ötlet: a mindig praktikus dekupázs technika. Itt is lehet vele kísérletezni. ^-^

 

A kedvenc darabom, amiben Syleen barátnőm kapott meglepetéseket. Erre még egy hozzá illő, kis üdvözlőkártya is került.

 

Ez pedig a legelső kollekció, amit már többféle stílusú darab követett azóta.