Már most gondolhatunk a nyárra! - Avagy jönnek a palackozott poharak.

2013.01.29 19:40

Nyáron biztosan sokan vannak, akik tartanak otthon egy kis házibulit, vagy csak összejönnek hétvégenként a barátokkal és szívesen sütögetnek, iszogatnak beszélgetnek. Ilyenkor óhatalanul is összetörik pár pohár, (főleg ha a hangulat a maximumon, az alkohol mennyisége pedig már a minimumon van) de ez a hétköznapokban is előfordulhat. Már most készülhetünk erre. Készítsünk poharakat házilag!

Ezzel pedig, ismét egy fontos újrahasznosítandó anyag kerül előtérbe. Az üveg.

Jöhet boros, sörös, szörpös...

Engedjünk hideg vizet mosogatóba, nagyobb tálba, vagy a fürdőszobai mosdó kagylójába.

Keressünk egy jó nedvszívó képességű madzagot, vagy fonalat. Tekerjük rá az üvegre, ahol el szeretnénk választani, kössük meg a felesleget vágjuk le. Ezután a madzagot itassuk át alaposan acetonnal (pl acetonos körömlakk lemosóval) majd húzzuk vissza az üvegre. A víz felett egy öngyújtóval gyújtsuk meg, majd forgassuk közepes sebességgel, megfogva a két végén. Pár pillanat múlva vagy pattanó hangot hallunk, vagy a láng fog kialudni, ekkor gyorsan de nagyon óvatosan tegyük a vízbe egy minimális koccantás kíséretében. Ekkor az üveg ketté fog válni. Ha nem sikerült, ne csüggedjünk (ekkor túl vastag az üveg), gyorsan ki kell préselni a madzagból vagy a fonálból a vizet, és újraáztatni acetonba. A második, harmadik alkalommal biztosan megadja magát!

A kész poharakat, csak le kell csiszolni jó alaposan, finom szemcsés csiszolóvászonnal, majd szintén alaposan elmosni őket, nehogy üvegpor maradjon bennük.

Az első pár pohár széle eléggé egyenetlen lesz, de hát nem lehet minden tökéletes, kis gyakorlással egészen minimalizálható a hullámossága.

Íme az enyém:

 

Itt van néhány módszer, ötlet az üvegvágáshoz:

Az acetonos, ahogyan én is csináltam:

www.youtube.com/watch?v=yHWYjMlYH50

Itt az üvegvágóé a főszerep, és a fémpor+márvány felület segítségével tökéletesre csiszolhatjuk az éleket:

www.youtube.com/watch?v=ODJYutJERe0

Szintén metszés és egy kis vízpazarlás:

www.youtube.com/watch?v=sFXngPx3w3M