Halas pite

2012.12.28 14:34

Első leírandó receptemnek egy halas jellegű, ugyan akkor sülttészta alapú ételemet választottam, ami kicsit visszaadja a nemrég elmúlt karácsony ünnepi hangulatát.

Ez a tengerihalas pitém.

 

Hozzávalók:

600g hekkfilé

1 csomag kotányi hal fűszerkeverék

https://www.saveurs-de-hongrie.com/contents/media/Kot%e0nyi%20hal%20f%fbszer.jpg

Tésztához:

500g liszt

1 csomag élesztő

2 dl tej

2 e.kanál cukor

1 k.kanál só

35-40g vaj

2 db tojás

citromhéjreszelék

 

Elkészítés:

Felfuttatjuk az élesztőt kevés langyos tejben, egy kis cukorral, majd a többi alapanyaggal együtt tésztává gyúrjuk. Formázás után, legalább 20 percig pihentetjük. Eközben sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit.

A tésztát két részre osztjuk és szögletesre nyújtjuk, tepsi méretűre (kb. fél centi vastagságúra). Késsel formára igazíthatjuk a széleit. Az egyiket belehelyezzük, és kissé megkenjük vízzel a széleit. Ezután a mind a két oldalán sóval és fűszerkeverékkel megszórt halszeleteket, (amiknek előzőleg a nedvességét leitattuk egy konyharuhával, vagy konyhai papírtörlővel) szépen ráhelyezzük a tésztára.

Miután egyenlően elosztottuk a halat, betakarjuk a másik kinyújtott tésztalappal, és a széleit jól összedolgozzuk. A maradék tésztából csíkokat vágunk, és azzal díszítjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, szúrjunk rá késheggyel vagy villával pár apró lyukat, de ne essünk túlzásba mert akkor értékes gőzök fognak távozni. Majd megkenhetjük tojással a tetejét.

Amint a tészta megsült, és szép színt kapott, elkészült az ételünk. (Ez kb. 45-50 perc után fog bekövetkezni.)

 

Nincs más hátra, mint hogy kockákra vágjuk, és tálaljuk.

 

 

Jó étvágyat hozzá!