Halas pite
Első leírandó receptemnek egy halas jellegű, ugyan akkor sülttészta alapú ételemet választottam, ami kicsit visszaadja a nemrég elmúlt karácsony ünnepi hangulatát.
Ez a tengerihalas pitém.
Hozzávalók:
600g hekkfilé
1 csomag kotányi hal fűszerkeverék
Tésztához:
500g liszt
1 csomag élesztő
2 dl tej
2 e.kanál cukor
1 k.kanál só
35-40g vaj
2 db tojás
citromhéjreszelék
Elkészítés:
Felfuttatjuk az élesztőt kevés langyos tejben, egy kis cukorral, majd a többi alapanyaggal együtt tésztává gyúrjuk. Formázás után, legalább 20 percig pihentetjük. Eközben sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit.
A tésztát két részre osztjuk és szögletesre nyújtjuk, tepsi méretűre (kb. fél centi vastagságúra). Késsel formára igazíthatjuk a széleit. Az egyiket belehelyezzük, és kissé megkenjük vízzel a széleit. Ezután a mind a két oldalán sóval és fűszerkeverékkel megszórt halszeleteket, (amiknek előzőleg a nedvességét leitattuk egy konyharuhával, vagy konyhai papírtörlővel) szépen ráhelyezzük a tésztára.
Miután egyenlően elosztottuk a halat, betakarjuk a másik kinyújtott tésztalappal, és a széleit jól összedolgozzuk. A maradék tésztából csíkokat vágunk, és azzal díszítjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, szúrjunk rá késheggyel vagy villával pár apró lyukat, de ne essünk túlzásba mert akkor értékes gőzök fognak távozni. Majd megkenhetjük tojással a tetejét.
Amint a tészta megsült, és szép színt kapott, elkészült az ételünk. (Ez kb. 45-50 perc után fog bekövetkezni.)
Nincs más hátra, mint hogy kockákra vágjuk, és tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!