Édes-savanyú répaleves, foghagymás gombócokkal

2012.12.29 13:50

Még mindig a karácsony hangulatában, de Ázsia felé kanyarodva, következzék egy olyan recept, amihez fel lehet használni a megmaradt halászlé levét, esetleg egy kis halat. Bár ez az étel most kimondottan vegetáriánusra sikeredett.

 

Hozzávalók: (2 személyre)

Leveshez:

-1 kis fej vöröshagyma

-fél piros édes, és fél zöld csípős paprika csíkokra vágva

-egy jó marék felcsíkozott sárgarépa

-kb. 3 marék mexikói zöldségkeverék

-2 csapott e.kanál cukor

-1 k.kanál mustár

-1 k.kanál pirosarany

-1 k.kanál ecet

-1 e.kanál szójaszósz

-1 k.kanál sűrített paradicsom (vagy paradicsomleves por)

-kis csokor zeller vagy 1 csapott e.kanál szárított zeller

-egy kis chili (a port javaslom)

-1 csipet kurkuma

-1 csipet curry

-1 csipet ételízesítő

-fél k.kanál só

-bors

-2 merőkanál halászlé

-valamilyen wok olaj (hu.shan-shi.com/wok-oil-250-ml.html)

 

Gombócokhoz:

-300-400g liszt (attól függ, mennyi gombócot szeretnénk)

-1 db tojás

-1-2 púpozott k.kanál cukor

-1-2 púpozott k.kanál só

-1-2 púpozott k.kanál foghagymapor (vagy két kis gerezd áttörve)

-tej

 

Elkészítés:

Először is tegyük fel a levest. A felkockázott vöröshagymát a cukorral, és egy kis borssal, pirítsuk üvegesre (kis lángon), illetve amíg a cukor is megkaramelizálódik. Ezután jöhet rá a répa, paprika, vegyes zöldség, amit szintén megdinsztelünk kissé, majd felöntjük a halászlével (ha nincs halászlé, jöhet a halászlékockás alaplé). Forralás közben adjunk hozzá még 3-4 dl vizet, és a maradék fűszereket. (Ha akarunk, tehetünk bele haldarabokat, de csak a tengeri halfilét ajánlom, az édesvizi halhús el fogja rontani a jellegét.) Majd félig lefedve, hagyjuk főni.

Addig jöhetnek a gombócok. Egy tálba tegyük bele az összetevőket, aztán kevés tejjel állítsuk össze, úgy hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.

Lisztes kézzel gyúrjunk belőle kis gombócokat, és lobogó, forró vízben 12-15 perc alatt főzzük ki. Amint a zöldségek puhák, (és kb 1-2 decinyi víz elforrt) elkészült a levesünk is. Szedjük ki a vízből a gombócokat és tálaljuk a leves mellé. Az étkezés során a gombócokat helyezzük a levesbe. (Jó japán szokás mindent külön szervírozni, hogy a vendég is megdolgozhasson a maga gasztro élményével ^-^)

 

Jó étvágyat hozzá!