Édes-savanyú répaleves, foghagymás gombócokkal
Még mindig a karácsony hangulatában, de Ázsia felé kanyarodva, következzék egy olyan recept, amihez fel lehet használni a megmaradt halászlé levét, esetleg egy kis halat. Bár ez az étel most kimondottan vegetáriánusra sikeredett.
Hozzávalók: (2 személyre)
Leveshez:
-1 kis fej vöröshagyma
-fél piros édes, és fél zöld csípős paprika csíkokra vágva
-egy jó marék felcsíkozott sárgarépa
-kb. 3 marék mexikói zöldségkeverék
-2 csapott e.kanál cukor
-1 k.kanál mustár
-1 k.kanál pirosarany
-1 k.kanál ecet
-1 e.kanál szójaszósz
-1 k.kanál sűrített paradicsom (vagy paradicsomleves por)
-kis csokor zeller vagy 1 csapott e.kanál szárított zeller
-egy kis chili (a port javaslom)
-1 csipet kurkuma
-1 csipet curry
-1 csipet ételízesítő
-fél k.kanál só
-bors
-2 merőkanál halászlé
-valamilyen wok olaj (hu.shan-shi.com/wok-oil-250-ml.html)
Gombócokhoz:
-300-400g liszt (attól függ, mennyi gombócot szeretnénk)
-1 db tojás
-1-2 púpozott k.kanál cukor
-1-2 púpozott k.kanál só
-1-2 púpozott k.kanál foghagymapor (vagy két kis gerezd áttörve)
-tej
Elkészítés:
Először is tegyük fel a levest. A felkockázott vöröshagymát a cukorral, és egy kis borssal, pirítsuk üvegesre (kis lángon), illetve amíg a cukor is megkaramelizálódik. Ezután jöhet rá a répa, paprika, vegyes zöldség, amit szintén megdinsztelünk kissé, majd felöntjük a halászlével (ha nincs halászlé, jöhet a halászlékockás alaplé). Forralás közben adjunk hozzá még 3-4 dl vizet, és a maradék fűszereket. (Ha akarunk, tehetünk bele haldarabokat, de csak a tengeri halfilét ajánlom, az édesvizi halhús el fogja rontani a jellegét.) Majd félig lefedve, hagyjuk főni.
Addig jöhetnek a gombócok. Egy tálba tegyük bele az összetevőket, aztán kevés tejjel állítsuk össze, úgy hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Lisztes kézzel gyúrjunk belőle kis gombócokat, és lobogó, forró vízben 12-15 perc alatt főzzük ki. Amint a zöldségek puhák, (és kb 1-2 decinyi víz elforrt) elkészült a levesünk is. Szedjük ki a vízből a gombócokat és tálaljuk a leves mellé. Az étkezés során a gombócokat helyezzük a levesbe. (Jó japán szokás mindent külön szervírozni, hogy a vendég is megdolgozhasson a maga gasztro élményével ^-^)